De voorbereiding
In de zomer van 1940 was er, onder impuls van de Britse eerste minister Winston Churcill, al een werkgroep opgericht met de bevelhebbers van de geallieerde troepen.
De werkgroep: Zittend van links naar rechts; Opperluchtmaarschalk Sir Arthur William Tedder, Generaal Dwight D. Eisenhower
en Generaal Sir Bernard Montgomery.Staand van links naar rechts; Luitenant-Generaal Omar Bradley, Admiraal
Sir Bertram Ramsay, Luchtmaarschalk Trafford Leigh-Mallory en Luitenant-Generaal W. Bedell Smith
De voorbereiding van de landing is reeds vroeg gestart. De eerste landing vond plaats ter hoogte van Boulogne op 4 juli 1940, een maand nadat de Engelsen ternauwernood waren gevlucht van het vaste land in Duinkerke. Er werd geen grote schade aangebracht, maar deze actie gaf aan dat de Engelsen en de vluchtelingen uit de bezette gebieden niet zomaar verslagen konden worden.
Er volgen nog een aantal van dit soort landingsacties over de gehele wereld. Wanneer de Amerikanen zich ook in de strijd mengen is er al een eerste vergadering met hen eind 1941. Ze plannen een grootse landing in Europa voor het jaar 1942. Het doel van eerdere landingen lag hem in het feit dat deze zogenaamde 'testlandingen' de geallieerden in staat stelde om verschillende methodes en materialen te testen om de haalbaarheid en slagkracht. Eén van de belangrijkste 'testlandingen' was deze van Dieppe op 18 maart 1942.
Een ander belangrijk doel betrof de conclusies die de Duitsers trokken uit de acties: Een landing steeds zou plaats vinden bij vloed, ten noorden van de Seine (afstand is korter) en aan een haven om zo het materiaal aan land te brengen.
De testlandingen hadden helaas wel een keerzijde; namelijk het feit dat ze veel levens hebben gekost. In Dieppe lieten er meer dan 4400 geallieerde soldaten het leven. Deze landing stond onder het commando van Lord Mountbatten en heeft voor de Britten aangetoond dat landen in een haven onmogelijk was. Ze lagen constant onder artillerievuur. De vernietigingen in de haven waren zo groot omdat er te veel obstakels waren en de haven zelfs totaal onbruikbaar was.
Het voorbereiden van de grote landing was ook een machtsspelletje tussen de geallieerde troepen en zijn bevelhebbers. Uiteindelijk zou Eisenhower het pleit winnen van Mac Arthur. Generaal Eisenhower had operatie Troch in Noord-Afrika met succes afgerond.
Ook Mac Arthur heeft een paar landingen op zijn palmares kunnen schrijven (Talagi, Stille Oceaan en Guadalcanal). De naam van de grootste landing ooit is bedacht door Mac Arthur: OVERLORD.
Voor een geslaagde operatie was het nodig om gedetailleerde kaarten van de kustlijn te hebben. Maar aangezien de beschikbare Franse stafkaarten (1:80.000) van rond 1890 dateerden, hopeloos verouderd waren en niet voldoende details bevatten, was het noodzakelijk om nieuwe kaarten te maken. Met hulp van het Franse verzet en Britse verkenningsvluchten met Spitfires waarbij luchtfoto's werden genomen werd de geografie en bewapening in kaart gebracht. De militaire cartografie is van cruciaal belang geweest voor het slagen van de invasie. De Britse luchtmacht (RAF) heeft dus een zeer belangrijke rol gespeeld in het voorbereiden van de invasie op Normandië.
Een mooi voorbeeld van hoe men gedetaïlleerde kaarten kon maken is terug te vinden in Ouistreham, een kuststadje aan de monding van de Orne en het Kanaal van Caen.
Iedere dag opnieuw ging een blinde man op het strand wandelen, de Duitsers kenden hem en lieten hem met rust.
De man was vergezeld ven een jongentje van 7 jaar, die aan de blinde man alles beschreef wat hij zag. Thuis vertelde de man, die als blinde een zeer goed geheugen had, alles aan zijn vrouw die dit doorseinde naar Londen
Bedoeling was om in 1942 een kleinere landing uit te voeren en dan in 1943 de grote landing te doen. Maar, een jaar later, in 1943 doet men eerst de landing in Sicilië waarna de geallieerde legers op het Italiaanse vasteland op een bijna onoverwinnelijke vesting vastliepen, na heel lange en hevige strijd konden zij Monte Cassino innemen. Operatie Overlord, codenaam voor de landing in Normandië, is verschoven naar 1944. De echt gecombineerde (meerdere geallieerde troepen) landingen startten op 9 juli 1943, dan vallen ze immers Sicilië binnen. Niet minder dan 160 000 manschappen ontschepen op een kustlijn van 140 km. Deze landing is een "oefening" voor OVERLORD en levert zeer veel nuttige informatie op.
Zo zijn er nog vele kleine "raids" langs de kustlijn, zoals in Gravelines, Etretat, Middelkerke en Scheveningen. De bedoeling hiervan was de vermoedens van de Duitsers bevestigen en was opnieuw bedoeld als oefening voor de strijdkrachten en om het materiaal uit te testen.
'OPERATION OVERLORD' was toen voorzien voor 1 mei maar door de slechte weersomstandigheden werd het 5 juni 1944 en uiteindelijk moesten meer dan 3 miljoen soldaten, die in Zuid-Engeland verbleven, wachten op het startschot van de grootste militaire operatie ooit, wachten op de dag die voor altijd bekend zal staan als "D-DAY".
De operatie startte ook echt op 5 juni maar het weer was zo slecht dat er op het laatste moment beslist werd om opnieuw uit te stellen.
Uiteindelijk gaf Generaal Eisenhower na lang twijfelen het definitieve startsein en was OPERATIE OVERLORD op 6 juni een feit